Csatornázás II. ütem hírei – Műszaki ellenőr

Négy mezőföldi település, Baracs, Kisapostag, Mezőfalva és Nagyvenyim közös szennyvíz-beruházásának kétötöde készült el fél évtizede. Akkor nem épülhetett ki a teljes hálózat, a lakosság többsége nélkülözi a csatornázás nyújtotta kényelmet. De már nem sokáig.

Egy nyertes pályázat révén megkezdődtek a csatornaberuházás bruttó 3 milliárd forint nagyságrendű II. ütemének munkálatai, amelyek 2012. október 10-én fontos állomáshoz érkeztek. Márok Csaba, a gesztor-település, Mezőfalva polgármestere és Beke László, a pécsi BE-Group Kft. ügyvezetője, valamint dr. Endrédy István, a Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója aláírták a beruházás mérnöki (műszaki ellenőri) feladataira vonatkozó megbízási szerződést Mezőfalván.

Bevezetőként Márok Csaba köszöntötte a másik három település polgármesterét (Várai Róbert, Schreiner Béla, Szabóné Lőrincz Ilona) a négy település jegyzőjét, a mérnöki feladatot konzorcium keretében ellátó két cég vezetőit és munkatársait, majd örömmel jelentette be, hogy nem előzte meg jogorvoslati eljárás az esedékes szerződéskötést. Azt is bejelentette, hogy folyamatban van a kivitelezői közbeszerzési eljárás. A meghirdetett határidőig tizenegy (!) ajánlat érkezett, közülük kell kiválasztani a nagyberuházás kivitelezőjét. Az érdemi munka reményei szerint 2013 tavaszán megkezdődhet. Hangsúlyos megjegyzése volt, hogy: „a magam részéről mindent megteszek a csatornahálózat megépítéséért, erre szövetkeztünk”. Magyarázólag megjegyezte még: „A FIDIC-mérnök az „atyaúristen”, rajta múlik minden. Ha jó a FIDIC-mérnök, akkor gördülékenyen megy a beruházás, minden a terv szerint valósul meg.” Végül kitért a csatornaberuházás első ütemének tapasztalatára. Akkor ugyanis egy műszaki ellenőr látta el a feladatot, aki a négy helyszínen sokszor kevésnek bizonyult. Schreiner Béla, Kisapostag polgármestere ráerősített, az első ütemben nem egyszer betemették a vezetékeket, mire odaért az ellenőr, továbbá a rendszeres koordinációs értekezlet fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szerződés kölcsönös aláírását követően – kérésünkre – a BE-Group Kft. ügyvezetője, jelen beruházásban a konzorcium vezetői tisztét betöltő cégét így mutatta be:

A BE-Group Kft. évtizedes múlttal rendelkező közepes mérnökcég, amely Pécsett és Baranyában jelentős beruházásokon, köztük ISPA projekteken dolgozott (Zsolnai Kulturális Negyed, 80 kilométer csatorna-, 20 kilométer vízvezeték-építés), jelenleg Siklós, Pogány településeken végeznek FIDIC-mérnöki tevékenységet.

A Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az uránbányászati vállalat egyik jogutód cége az övék, amelynek immár két évtizedes a múltja. Egyik nagy, 2004 óta folyó munkájuk Bátaapátiban a kis-közepes aktivitású izotóptemető építése, amelynek most novemberben esedékes az üzembe helyezési eljárása. Ez a munka 5 kilométer vágatot és technológiai szerelést reprezentál. E munkánál hét településsel állnak kapcsolatban, a mezőföldi négy község nem jelent gondot. Másik nagy munkájuk Devecser és Kolontár határában a vörösiszap külterületi kárenyhítése volt, de Baranyában több településen végeztek iskolabővítést, közműfelújítást.

A FIDIC nemzetközi gyakorlatban bevált szerződéses rendszer, amely a „legjobb gyakorlatot” foglalja össze az adott beruházás teljes ciklusára vonatkoztatva az előkészítéstől az átadásig, sőt az utómunkálatokat is beleértve: kinek mi a feladata, kötelessége, milyen feltételekkel, sőt: hogyan kell kezelni, rendezni a felmerülő problémákat. Mindez a FIDIC mérnök hatáskörébe tartozik, aki felel az előírt szerződéses feltételek maradéktalan megvalósulásáért. Az Európai Unió a társfinanszírozású projektek esetében kötelezően előírja e rendszer alkalmazását.

 

Kapcsolódó posztok